Wednesday, October 30, 2013

MERIS: Σύστημα ανίχνευσης και ανάλυσης ιατρικών σφαλμάτων

 
 
Ένα νέο σύστημα με την ονομασία MERIS ανέπτυξε μια ομάδα εργασίας από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το οποίο προορίζεται για την ανίχνευση, καταγραφή και ανάλυση δυσμενών συμβάντων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ή προκάλεσαν βλάβη σε έναν ή περισσότερους ασθενείς, κατά τη διάρκεια παροχής φροντίδας από το σύστημα υγείας.
Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος διεξάγεται στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της υποψήφιας διδάκτορος Ρήγα Μαρίνας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν ο καθηγητής Γιάννης Πολλάλης και ο επίκουρος καθηγητής Θανάσης Βοζίκης.
Πολλές χώρες του εξωτερικού έχουν ήδη εντοπίσει τεκμηριωμένα την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία από αναφορές δυσμενών συμβάντων και ιατρικών λαθών, διότι υπάρχει ολοκληρωτική απουσία κάποιου κεντρικού συστήματος ή φορέα διαχείρισης και ελέγχου των. Ως αποτέλεσμα, η γνώση μας για τα περισσότερα δυσμενή συμβάντα προέρχεται μόνο από αυτόβουλες αναφορές και συνεπώς αναγνωρίζεται τελικά ένας μικρός μόνο αριθμός ιατρικών σφαλμάτων, σύμφωνα με τον κ. Βοζίκη.
Σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 16% των Ελλήνων δηλώνει ότι οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει βιώσει ένα δυσμενές (ανεπιθύμητο) συμβάν από επαφή του με το σύστημα υγείας.
Όπως επισημαίνει η ομάδα εργασίας “το MERIS μας παρέχει τη δυνατότητα υποβολής αυτόβουλων (οικειοθελών) αναφορών με στοιχεία ανεπιθύμητων περιστατικών, μέσα από μια κατανοητή, σύντομη και ασφαλή διαδικασία”.
Πρωταρχικός σκοπός του, όπως σημειώνεται, “είναι να εμπλουτίζεται συνεχώς η γνώση σχετικά με την ασφάλεια του ασθενούς, χωρίς να αποσκοπούμε στην αναζήτηση και απόδοση ευθυνών σε μονάδες υγείας και υγειονομικό προσωπικό. Συγχρόνως, επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε κουλτούρα ενθάρρυνσης του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών για την ανάδειξη και  αντιμετώπιση περιστατικών που απειλούν την ασφάλεια του ασθενή και υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας υγείας”.
Επιπλέον τονίζεται ότι “η ανίχνευση και ανάλυση των δυσμενών συμβάντων και των ιατρικών σφαλμάτων είναι σημαντική στην κατανόηση των παραλείψεων του συστήματος υγείας και στην διαμόρφωση πολιτικών για πρόληψη και μετριασμό αυτών των περιστατικών”.
Το MERIS είναι ελεύθερα προσβάσιμο μέσω του link:
https://docs.google.com/forms/d/1F0YLF7mY7Rk5C1dp_kQiOssolxEln0kn96Dnty_bHhU/viewform
Οι πολίτες που οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους βίωσε κάποιο δυσμενές συμβάν ή και ιατρικό λάθος, καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να το αναφέρουν.
Κατά την υποβολή της αναφοράς σημειώνεται ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:
1. Το MERIS δεν έχει σκοπό τη διερεύνηση μεμονωμένων περιστατικών ή παραπόνων σχετικά με τη φροντίδα υγείας που σας παρείχε το σύστημα υγείας.
2. Δεν αποθηκεύει και δε δημοσιεύει πληροφορίες που να αναφέρονται σε συγκεκριμένους πολίτες, ασθενείς ή μέλη του υγειονομικού προσωπικού.
3. Συμπληρώνοντας τις φόρμες αναφοράς, παραχωρείται στους ερευνητές η άδεια να διαχειριστούν τις πληροφορίες που παρέχονται, με μοναδικό σκοπό την προστασία της ασφάλειας του ασθενούς και τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας.
Για ερωτήσεις ή απορίες σχετικά με το περιεχόμενο ή τη διαδικασία υποβολής της αναφοράς, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις avozik@unipi.gr ή marina.riga@yahoo.com.

http://www.pmjournal.gr 

 

No comments:

Post a Comment