Έως την επόμενη εβδομάδα θα έχουν προσδιοριστεί οι 12.500 του πρώτου κύματος της κινητικότητας, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς σχετικά από έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθύμισε πως για τους υπόλοιπους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας, έχει ζητηθεί από την τρόικα πίστωση χρόνου.
Σε ό,τι αφορά τις 4.000 απολύσεις το 2013 (από τις συνολικά 15.000 έως το 2014 που έχει ζητήσει η τρόικα), ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συμπεριλαμβανομένων των απολυμένων της ΕΡΤ έχουν εντοπισθεί οι 2.730 και ότι οι υπόλοιποι 1.270 θα προέλθουν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Λα Λιμπρ Μπελζίκ», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ήδη εξαγγελθείσα πολιτική του υπουργείου, σημειώνοντας πως η τρόικα έχει ζητήσει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, οι μισοί αμέσως και οι υπόλοιποι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς και 15.000 απολύσεις ως το 2014.
Όπως λέει, σχετικά με τις 15.000 απολύσεις, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια νέα πρόσληψη για κάθε απόλυση, επισημαίνοντας πως η λογική της τρόικας είναι ότι οι απολύσεις αποτελούν εργαλείο ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού.
«Δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα, πρέπει, λοιπόν, να την εφαρμόσω» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει πως οι απολύσεις θα γίνουν, καθώς, όπως λέει, πρόκειται για δέσμευση.
Αναφέρει πως «οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου».
«Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα» λέει και συμπληρώνει πως η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφ’ όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.
Στη συνέντευξη με τίτλο «το πελατειακό κράτος εξυπηρετούσε πολλούς», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται και στις εργασίες της Ομάδας Δράσης για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τις ελληνικές Αρχές, σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε να αντιγράψουμε ένα μοντέλο, αλλά πώς θα το προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα».
Ειδικά δε για τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης τονίζει ότι ήταν πολύ μεγάλη, αναποτελεσματική και σπαταλούσε πόρους, ενώ δεν έδινε στους πολίτες την εντύπωση ότι εκπλήρωνε τον ρόλο της, ως δημόσια υπηρεσία.
«Σήμερα έχουμε 130.000 δημόσιους υπαλλήλους λιγότερους, σε σχέση με το 2009 και το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά», αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, ως προς την αποτελεσματικότητά τους.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες καταπολέμησης του πελατειακού κράτους, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι δεν γίνεται πλέον καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ και η επιλογή των στελεχών γίνεται ανάλογα με τις δεξιότητές τους.
http://www.ikypros.com
No comments:
Post a Comment