Λευκωσία: Βιομηχανία εκτροφής και πώλησης σκύλων
λειτουργεί ανεξέλεγκτα χωρίς να τηρούνται κανονισμοί και χωρίς να καταβάλλονται
φόροι στο κράτος από τα έσοδα των διαφόρων επαγγελματιών του είδους. Αξίζει να
σημειωθεί, πως κάποιες ράτσες σκύλων πωλούνται πανάκριβα ακόμη και τώρα που
διερχόμαστε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Την ίδια στιγμή, καταστήματα (pet shops) εμπορεύονται ζώα ενώ χιλιάδες άλλα τετράποδα βρίσκονται σε καταφύγια, διαβιώνοντας όχι πάντοτε στις καλύτερες συνθήκες. Εκτεθειμένοι είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες σκύλοι. Φιλόζωοι υπολογίζουν ότι κάθε μέρα εντοπίζονται δεκάδες αδέσποτα σκυλιά. Πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αδέσποτων γάτων.
Το θέμα της διαβίωσης των ζώων επανήλθε στην επιφάνεια με τις πρόσφατες καταγγελίες της οργάνωσης «Κιβωτός» σχετικά με τη λειτουργία «ξενοδοχείου» σκύλων.
Κάποια από τα αδέσποτα είναι νεογέννητα και εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους. Άλλοι επικαλούνται την οικονομική κρίση και το κόστος συντήρησης των σκυλιών, ενώ άλλοι δωρίζουν στα παιδιά τους σκυλάκια τα οποία χρησιμοποιούνται από κάποιους σαν παιγνίδια και ύστερα εγκαταλείπονται, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι συντηρούν όχι ένα αλλά περισσότερα σκυλιά.
Οι φιλόζωοι υποδεικνύουν πως μικρός αριθμός εγκαταλελειμμένων σκυλιών είναι τυχερά και υιοθετούνται από κάποιους, ενώ η συντριπτική πλειονότητα είτε εξακολουθούν να κυκλοφορούν αδέσποτα είτε οδηγούνται σε καταφύγια ζώων, όπου πολλά από τα ζώα σκοτώνονται με τη μέθοδο της ευθανασίας. Σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς, περίπου 20.000 σκυλιά θανατώνονται κάθε χρόνο με ευθανασία.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Κιβωτός», Κυριάκος Κυριάκου, ανέφερε στον «Φ» ότι ένα από τα προβλήματα που δεν επιτρέπουν τη βελτίωση της κατάστασης είναι και η απουσία κεντρικού φορέα ο οποίος να διαχειρίζεται θα θέματα των ζώων. Στον φορέα θα μπορούσαν να διοχετεύονται, επίσης, όλες οι πληροφορίες και τα στοιχεία κακοποίησης που αφορούν τα ζώα. Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, η εμπειρία δεικνύει ότι τα κρούσματα κακομεταχείρισης ζώων αυξάνονται. Ειδικά το 2013 ήταν αυξημένα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, ανέφερε ο πρόεδρος της «Κιβωτού».
Τόνισε επίσης πως εκκρεμεί κανονισμός που ρυθμίζει τη λειτουργία εκτροφείων, ξενοδοχείων και καταφυγίων. Αυτή τη στιγμή η λειτουργία των καταφυγίων ζώων αλλά και ξενοδοχείων δεν ρυθμίζεται με νομοθεσία και άρα για να μπορέσουν οι υγειονομικές υπηρεσίες να τα ελέγξουν καταφεύγουν στον νόμο Περί Ευημερίας των Ζώων, είπε ο κ. Κυριάκου.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, κανονικά ένα καταφύγιο ή ξενοδοχείο ζώων πρέπει να διαθέτει πολεοδομική άδεια, να έχει άδεια οικοδομής από την οικεία Αρχή τοπικής διοίκησης και τις υγειονομικές υπηρεσίες του δήμου, αν λειτουργεί εντός δημοτικών ορίων. «Εισηγηθήκαμε στον αρμόδιο Υπουργό να δώσει προθεσμία ενός μηνός σε όλους τους ιδιοκτήτες των καταφυγίων και των ξενοδοχείων ζώων και ακολούθως να διενεργηθεί έλεγχος από τις κρατικές υπηρεσίες και όποιος δεν συμμορφώνεται με την υφιστάμενη νομοθεσία να κλείνει», είπε ο κ. Κυριάκου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως μεγαλύτερο πρόβλημα με κακοποίηση ζώων εντοπίζεται στη Λάρνακα, το Παραλίμνι και την Πάφο, επειδή ίσως ο κόσμος δεν είναι τόσο ενημερωμένος και τόσο ευαισθητοποιημένος όσο οι κάτοικοι άλλων πόλεων, οι οποίοι αντιδρούν σε φαινόμενα κακοποίησης και μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Πρόβλημα με τους κυνηγούς
Το σοβαρότερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, επικεντρώνεται, σύμφωνα με τους φιλόζωους, στην εγκατάλειψη των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους. Ο πρόεδρος της «Κιβωτού» υποδεικνύει πως πολλοί από τους σκύλους που εγκαταλείπονται ανήκουν σε κυνηγούς.
«Τα σκυλιά αυτά κυκλοφορούν αδέσποτα, τρώνε ό,τι βρουν και μπορεί να μεταδώσουν και ζωονόσους», είπε.
Σημείωσε, επίσης, πως κυνηγετικές οργανώσεις ασκούν πιέσεις να διατηρηθεί η περίοδος των έξι μηνών για εγγραφή κουταβιών. Αυτό έχει την εξήγησή του, διότι στους έξι μήνες ένας κυνηγός αντιλαμβάνεται αν το σκυλί του μπορεί να τον βοηθήσει κυνηγετικά, οπόταν μπορεί να το εγκαταλείψει, αν δεν ανταποκρίνεται. Στους τρεις μήνες, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την κυνηγετική ικανότητα του σκύλου.
«Άλλοι υποστηρίζουν πως η εγγραφή θα πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες. Θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσίπ) πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες», πρόσθεσε.
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα αποτελούν οι δηλητηριάσεις ζώων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις πέφτουν θύματα των προσωπικών διαφορών μεταξύ των ανθρώπων.
Γράφει: Βάσος Βασιλείου
No comments:
Post a Comment