Monday, October 21, 2013

"Έξυπνοι" συνδυασμοί τροφίμων για ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα


Μαρία Κατσιάρη 21 Οκτωβρίου 2013
Έχετε πρόβλημα με τα ακανόνιστα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας; Μήπως νιώθετε συνεχώς ανασφαλείς με το τρόφιμο που επιθυμείτε να φάτε ότι θα ανεβεί επικίνδυνα το επίπεδο του σακχάρου σας; Ή μήπως μοιάζει σαν άπιαστο όνειρο να γευτείτε το αγαπημένο σας ζυμαρικό χωρίς να έχετε τύψεις;
Η φιλοσοφία του σωστού συνδυασμού ώστε να έχετε μια πιο ομαλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας μετά από κάθε γεύμα ή σνακ, είναι η εξής: το πιάτο σας να αποτελείται από όλες τις 3 βασικές ομάδες τροφίμων, δηλ. 1) , 2) πρωτεϊνούχες και 3) λαχανικά.
Συγκεκριμένα: Το κάθε σνακ – γεύμα να αποτελείται από Υδατάνθρακες ΚΑΙ Πρωτεΐνες ή/και Λίπος. (το λίπος καθυστερεί την χώνεψη της τροφής στο στομάχι, κι έτσι δεν αφήνει το σάκχαρο να αυξηθεί απότομα στο αίμα αφού γίνει η απορρόφηση. Παρόλα αυτά, συστήνεται προσοχή στην κατανάλωση του ζωικού λίπους και προτιμάται η κατανάλωση φυτικού λίπους). Έτσι, μπορούμε να συνδυάζουμε Υδατανθρακούχα τρόφιμα με άπαχα Πρωτεϊνούχα (που περιέχουν παράλληλα μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα Λιπαρά)  τρόφιμα  ή να επιλέγουμε τρόφιμα που έχουν εξίσου σημαντική ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών ή και λιπών.
Υδατανθρακούχες τροφές Πρωτεϊνούχες/Λιπαρές τροφές Υδατάθρακες + Πρωτεΐνες ή/και Λίπος
Ψωμί (Λευκό, Ολ. άλεσης) Κρεάς Γάλα φρέσκο
Πίτα (Κυπριακή, Αραβική) Πουλερικά Γάλα εβαπορέ
Κουλούρι Κιμάς Γάλα σόγιας
Φρυγανιές/Κρακεράκια Αλλαντικά Ξινόγαλα
Βρώμη/Μούσλι Εντόσθια (καρδιά, συκώτι) Γιαούρτι
Δημητριακά πρωϊνού Ψάρι Φακές
Πίτουρα σιταριού Τόνος, σαρδέλα Φασόλια
Ρύζι, πουργούρι Θαλασσινά Λουβιά
Μακαρόνια, κριθαράκι Αυγά Ρεβύθια
Χυλοπίτες Τυρί (λευκό-κίτρινο) Φάβα
Μπιζέλια Χαλούμι Λαχανικά
Φασολάκια με καρπό Αναρή -
Πατάτα, καλαμπόκι Ξηροί Καρποί -
Φρούτα, χυμοί - -

Συνδυάζετε ένα τρόφιμο από την 1η στήλη με άλλο τρόφιμο από την 2η στήλη Οι τροφές στην πράσινη στήλη δεν χρειάζεται να συνδυαστούν με άλλο τρόφιμο, κι έτσι μπορείτε να το καταναλώσετε μόνο του. Όσο πιο σύνθετο (παραπάνω από μία ομάδα τροφίμου) είναι το φαγητό που φτιάχνετε, τόσο πιο ομαλή είναι η αύξηση του σακχάρου, γιατί καθυστερείται περισσότερη η χώνεψη και απορρόφηση του στην κυκλοφορία του αίματος:
π.χ. Αν φάτε μόνο ρύζι με λαχανικά, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν πιο γρήγορα σε σχέση με, αν φάτε ρύζι με κοτόπουλο και λαχανικά.
Για τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου
Μαρία Κατσιάρη
  • Διαιτολόγος
  • Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Αθήνα, στον κλάδο Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής
  • τηλέφωνο επικοινωνίας: 99 729 229
 http://inshape.com.cy

No comments:

Post a Comment