Sunday, September 29, 2013

ΥπΥγείας:Στηρίζουμε τη συνεχή εκπαίδευση Επαγγ.Υγείας



 
A+ A-
Το Υπουργείο Υγείας, υποστηρίζει τη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, ώστε να αναπτύξουν τις απαραίτητες γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες, και να έχουν επίγνωση της ανάγκης ενσωμάτωσης μιας κουλτούρας ασφάλειας στο υγειονομικό περιβάλλον, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος είπε πως οι λοιμώξεις, αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε χαιρετισμό του, στο 3ο Παγκύπριο Συνέδριο Τομέα Νοσηλευτικής Ελέγχου Λοιμώξεων, ο κ. Πετρίδης είπε πως «στην ΕΕ εκτιμάται ότι ένας στους είκοσι ασθενείς κατά μέσο όρο, προσβάλλεται από λοίμωξη συνδεόμενη με την υγειονομική περίθαλψη, ενώ 37.000 θάνατοι οφείλονται κάθε χρόνο στις λοιμώξεις αυτές».
Παράλληλα, είπε πως «παρατηρείται ψηλό ποσοστό επαγγελματικής έκθεσης σε παθογόνους μικροοργανισμούς ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας», σημειώνοντας πως «η οικονομική επιβάρυνση από αυτές τις λοιμώξεις, είναι σημαντική και δεδομένης της στενότητας πόρων που επικρατεί σήμερα, πρέπει να περιοριστεί».
Πρόσθετα, ανέφερε «οι λοιμώξεις αυτές μειώνουν την ποιότητα της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης προκαλώντας κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις τόσο στους ασθενείς, όσο και στους συγγενείς τους».
«Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών σε ασθενείς, οφείλεται κυρίως στους επαγγελματίες υγείας και ιδιαίτερα στη μη συμμόρφωση τους στις οδηγίες Πρόληψης Ελέγχου Λοιμώξεων. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην ιατρική περίθαλψη δύναται να κάνουν τους ασθενείς πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις, ειδικά εκείνους με ανοσοκαταστολή λόγω ασθένειας, θεραπείας, ηλικίας, ή υπέρμετρης χρήσης αντιβιοτικών», σημείωσε ο κ. Πετρίδης.
Όπως είπε «ο έλεγχος και η πρόληψη των λοιμώξεων μέσα από τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποτελούν καθήκον του κάθε επαγγελματία υγείας», για να προσθέσει ότι «οι νοσηλευτές διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο, αφού είναι αυτοί που συμμετέχουν σημαντικά στη διαδικασία της πρόληψης μέσω της ενημέρωσης του ασθενή, από την αρχική του εισαγωγή και κατά τη διάρκεια της νοσηλευτικής του φροντίδας, καθώς και με τη χρήση ασφαλών πρακτικών στο χώρο του νοσοκομείου».
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/67490#sthash.1dV2na4y.dpuf

No comments:

Post a Comment