Tuesday, September 17, 2013

Χάσε κιλά με Μεσογειακή Διατροφή

Μαργαρίτα Σωκράτους 10 Σεπτεμβρίου 2013
Χάσε κιλά με Μεσογειακή Διατροφή
Τα τελευταία χρόνια πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει το ρόλο της διατροφής στην υγεία, ομορφιά κι ευεξία παράλληλα με την πρόληψη ή και αποφυγή πολλών ασθενειών. Πολλά από τα σχετικά επιστημονικά πορίσματα συναντιόνται στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής των λαών γύρω από τη Μεσόγειο. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ο όρος Μεσογειακή διατροφή.
Χωρίς να υπάρχει ένας αυστηρός ορισμός, με τον συγκεκριμένο όρο εννοούμε τη διατροφή που χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή κατανάλωση λιπαρών και ιδίως κορεσμένων, από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων, που βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά και τα προϊόντα της Μεσογείου (δημητριακά, ζυμαρικά, μακαρόνια, ψωμί, ρύζι), στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, στο γάλα και τα γαλακτοκομικά. Σημαντικό χαρακτηριστικό της Μεσογειακής διατροφής είναι η κατανάλωση ελαιόλαδου.
Τι μας προσφέρει η Μεσογειακή διατροφή
Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυσικοί ξηροί καρποί, αγνά γαλακτοκομικά, λίγα κορεσμένα λιπαρά οξέα, ψάρια, μέλι και ελαιόλαδο: όσα χρειαζόμαστε για μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πολύτιμα ιχνοστοιχεία.
Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή μας προφυλάσσει από καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, καρκίνο του παχέως εντέρου, παχυσαρκία. Τα πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιλαμβάνει μας προσφέρουν μακροζωία και καλή υγεία.
Τα πιο βασικά σημεία της Μεσογειακής διατροφής είναι τα εξής:
  • Αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων
  • Μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων.
  • Μέτρια κατανάλωση αλκοολ.
  • Αυξημένη κατανάλωση οσπρίων.
  • Υψηλή κατανάλωση δημητριακών, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού.
  • Υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  • Χαμηλή κατανάλωση κρέατος.
  • Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αν θέλετε να ακολουθήσετε το πρότυπο της Μεοσγειακής διατροφή τότε σε εβδομαδιαία βάση σαν κύριο γεύμα τρώτε απο μια φορά την εβδομάδα:
  • ψάρι
  • όσπρια
  • λαδερά
  • αμυλώδη (ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια)
  • κόκκινο κρέας (χοιρινό και μια φορά κάθε 2 εβδομάδες μοσχάρι, αρνί, κατσίκι)
  • λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
Η έβδομη μέρα της εβδομάδας μπορεί να περιλαμβάνει ξανά λευκό κρέας, ψάρι ή όσπρια.
Ακόμα:
  • Τρώτε πάντα σαλάτα με λαχανικά σε κάθε γεύμα.
  • Τρώτε φρούτα στη δουλειά και το απόγευμα.
  • Τρώτε 2-3 φορές την εβδομάδα σαν ενδιάμεσο σνακ μη επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα).
  • Βάλτε μέλι στο πρωινό σας.
  • Αποφύγετε τα αλλαντικά, τα λιπαρά τυριά, τα βιομηχανικά σνακ..
  • Χρησιμοποιείτε μόνο ή κυρίως ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο, σε αντίθεση με τα σπορέλαια, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και ελαττώνουν την LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζουν την HDL χοληστερόλη η οποία προστατεύει από την αθηρoσκλήρωση. Παράλληλα, περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τοκοφερόλες και υδροξυφαινόλες που προφυλάσσουν τόσο από την αθηροσκλήρωση όσο και από τις διάφορες μορφές καρκίνου.
 http://inshape.com.cy

No comments:

Post a Comment