Σύμφωνα με έρευνες,
υπάρχουν ορισμένες τροφές που προστατεύουν από τα γηρατειά και από
παθήσεις που σχετίζονται με το πέρασμα των χρόνων και τη διαδικασία
γήρανσης. Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές;
Eλαιόλαδο
Τα μονοακόρεστα λιπαρά στο ελαιόλαδο ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για τα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Επίσης, περιέχει και πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να καταστρέψουν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι να καθυστερήσουν την εμφάνιση ρυτίδων.
Γιαούρτι
Το 1970, στη Γεωργία, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ξεπερνούσαν τα εκατό χρόνια. Μελέτες εκείνης της εποχής θεωρούσαν ότι η μακροζωία οφειλόταν στο γιαούρτι, συστατικό της διατροφής τους. Αν και δεν έχουν αποδειχτεί άμεσες ιδιότητες του γιαουρτιού όσον αφορά την αντιγηραντική του ικανότητα, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, που βοηθά στην απομάκρυνση της οστεοπόρωσης και περιέχει ωφέλημα βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των εντέρων, ενώ παράλληλα περιορίζουν τα περιστατικά ασθενειών των εντέρων που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία.
Ψάρι
Το ψάρι είναι πηγή ω-3 λιπαρών που συμβάλλουν κυρίως στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και φαίνεται να δρουν προστατευτικά έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων . Ακόμα, τα ω-3 λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, Έτσι προστατεύουν απο παθήσεις που πιθανόν να «φθείρουν» τον εγκέφαλο με την πάροδο των χρόνων.
Ξηροί καρποί
Έρευνες σε συγκεκριμένους πληθυσμούς έχουν δείξει ότι τρώγοντας ξηρούς καρπούς κερδίζουν 2,5 περίπου παραπάνω χρόνια ζωής. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές μη κορεσμένων λιπαρών και προσφέρουν οφέλη παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με το ελαιόλαδο. Αποτελούν επίσης πηγές βιταμινών, μετάλλων και άλλων φυτοχημικών, στα οποία περιλαμβάνονται τα αντιοξειδωτικά.
Κρασί
Η κατανάλωση αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες προστατεύει από τις καρδιαγγειακές νόσους, τον διαβήτη και την απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας. Οποιοδήποτε είδος αλκοολούχου ποτού φαίνεται να έχει τέτοια οφέλη, αλλά το κόκκινο κρασί αποτελεί το επίκεντρο των ερευνών. Περιέχει ρεσβερατρόλη, συστατικό που συμβάλλει στα οφέλη και σύμφωνα με έρευνες σε ζώα, μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που επιβραδύνουν το κυτταρικό γήρας.
Βατόμουρα
Στα βατόμουρα υπάρχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που περιορίζουν τη φλεγμονή και τη βλάβη από την οξείδωση που σχετίζεται με προβλήματα μνήμης λόγω ηλικίας και με την κινητική λειτουργικότητα.
Eλαιόλαδο
Τα μονοακόρεστα λιπαρά στο ελαιόλαδο ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για τα χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Επίσης, περιέχει και πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να καταστρέψουν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι να καθυστερήσουν την εμφάνιση ρυτίδων.
Γιαούρτι
Το 1970, στη Γεωργία, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που ξεπερνούσαν τα εκατό χρόνια. Μελέτες εκείνης της εποχής θεωρούσαν ότι η μακροζωία οφειλόταν στο γιαούρτι, συστατικό της διατροφής τους. Αν και δεν έχουν αποδειχτεί άμεσες ιδιότητες του γιαουρτιού όσον αφορά την αντιγηραντική του ικανότητα, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, που βοηθά στην απομάκρυνση της οστεοπόρωσης και περιέχει ωφέλημα βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των εντέρων, ενώ παράλληλα περιορίζουν τα περιστατικά ασθενειών των εντέρων που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία.
Ψάρι
Το ψάρι είναι πηγή ω-3 λιπαρών που συμβάλλουν κυρίως στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και φαίνεται να δρουν προστατευτικά έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων . Ακόμα, τα ω-3 λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, Έτσι προστατεύουν απο παθήσεις που πιθανόν να «φθείρουν» τον εγκέφαλο με την πάροδο των χρόνων.
Ξηροί καρποί
Έρευνες σε συγκεκριμένους πληθυσμούς έχουν δείξει ότι τρώγοντας ξηρούς καρπούς κερδίζουν 2,5 περίπου παραπάνω χρόνια ζωής. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές μη κορεσμένων λιπαρών και προσφέρουν οφέλη παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με το ελαιόλαδο. Αποτελούν επίσης πηγές βιταμινών, μετάλλων και άλλων φυτοχημικών, στα οποία περιλαμβάνονται τα αντιοξειδωτικά.
Κρασί
Η κατανάλωση αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες προστατεύει από τις καρδιαγγειακές νόσους, τον διαβήτη και την απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας. Οποιοδήποτε είδος αλκοολούχου ποτού φαίνεται να έχει τέτοια οφέλη, αλλά το κόκκινο κρασί αποτελεί το επίκεντρο των ερευνών. Περιέχει ρεσβερατρόλη, συστατικό που συμβάλλει στα οφέλη και σύμφωνα με έρευνες σε ζώα, μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που επιβραδύνουν το κυτταρικό γήρας.
Βατόμουρα
Στα βατόμουρα υπάρχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που περιορίζουν τη φλεγμονή και τη βλάβη από την οξείδωση που σχετίζεται με προβλήματα μνήμης λόγω ηλικίας και με την κινητική λειτουργικότητα.
http://inshape.com.cy
No comments:
Post a Comment